Wznawiamy możliwość wynajmu sal
Informujemy, że wznawiamy możliwość wynajmu sal w Domach Ludowych i w Domach Strażaka na terenie Gminy Chorkówka.
Od 28 maja będzie możliwość zorganizowania imprezy okolicznościowej wewnątrz (m.in. wesela i komunii) . Będzie obowiązywał limit osób – max. 50. Tego typu wydarzenia będą mogły odbywać się w ścisłym reżimie sanitarnym. Obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba, że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).
Do liczby osób nie wlicza się osób w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19.
Równocześnie informujemy, że Najemca zobowiązany jest do przestrzegania zasad sanitarnych, w tym do dezynfekowania toalet, stolików, a także do zapewnienia środków dezynfekujących przy wejściu na salę oraz przy wejściu do toalet. Najemca zobowiązany jest informować uczestników przyjęcia/spotkania o konieczności dezynfekcji rąk.
(Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 06 maja 2021 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Dz. U. poz. 861)
Najemca zobowiązuje się również, w przypadku skorzystania z cateringu, kucharza, obsługi kelnerskiej do przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny przez obsługę przyjęcia/spotkania. Obsługa zobowiązana jest przestrzegać stosownych przepisów prawa w tym zakresie.
Wszystkie ww. zobowiązania wynikają z obowiązującego w naszym kraju stanu epidemii.
Z uwagi na zmieniające się przepisy uwzględniające kolejne etapy znoszenia obostrzeń związanych z COVID – 19, Najemca obowiązany jest stosować się do przepisów obowiązujących w czasie trwania umowy najmu.
Poniżej przedstawiamy wytyczne dotyczące organizacji imprez (w tym wesel i przyjęć) i spotkań okolicznościowych w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce opracowane przez Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Główny Inspektorat Sanitarny:
ogranicz liczbę gości zgodnie z aktualnymi przepisami;
- do liczby gości nie wlicza się osób w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19 poinformuj gości i obsługę, że w imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji,
- postaraj się, aby przy stoliku siedziały razem osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego,
- zapewnij płyn dezynfekcyjny w sali jadalnianej i przy toaletach,
- dostosuj liczbę kelnerów do liczby gości; 1 kelner na nie więcej niż 15 osób. Dany stół powinien być obsługiwany przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski.